Czekoladowa tarta z solonym karmelem
 
 
Autor:
Składniki
ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • 120 g masła
  • 1 żółtko
  • trochę zimnej wody
masa czekoladowa:
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 160 g mlecznej czekolady
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
solony karmel:
  • 1 szklanka cukru
  • 6 łyżek masła (około 100 g)
  • pół szklanki kremówki
  • łyżeczka soli
Wykonanie
ciasto:
  1. Z podanych składników szybko zagnieć ciasto, w razie potrzeby dodaj trochę zimnej wody.
  2. Ciasto zawiń w folię i schłódź w lodówce przez godzinę.
  3. Po schłodzeniu ciasto rozwałkuj na rozmiar foremki do tarty.
  4. Wyłóż ciastem foremkę, przykryj folią aluminiową a na wierzch wysyp groch lub kuleczki do pieczenia.
  5. Piecz w 170 stopniach przez około 20 minut.
  6. Po upieczeniu zdejmij folię z grochem i lekko przestudź.
masa czekoladowa:
  1. W międzyczasie przygotuj masę.
  2. Podgrzej kremówkę, dodaj do niej połamane czekolady i zamieszaj, aż się rozpuści.
  3. Jajko i żółtka zmiksuj, dodaj ¼ część masy czekoladowej i zmieszaj.
  4. Dodaj pozostałą masę.
  5. Wyłóż masę czekoladową na spód.
  6. Piecz w 170 stopniach przez 25-30 minut.
  7. Po upieczeniu wystudź.
solony karmel:
  1. Do garnka wsyp cukier, podgrzewaj go mieszając co jakiś czas, aż cukier się rozpuści i lekko zbrązowieje.
  2. Dodaj masło (może zajść gwałtowna reakcja) - mieszaj do połączenia masła z cukrem.
  3. Dodaj kremówkę i sól, wymieszaj.
  4. Masę lekko ostudź, a następnie wylej na wierzch tarty.
  5. Wierzch zastygającego karmelu możesz posypać gruboziarnistą solą.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/czekoladowa-tarta-solonym-karmelem/