Ciasto kokosowe z jabłkami
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Składniki
ciasto:
  • 125 g miękkiego masła (ja swoje nawet lekko rozpuściłam)
  • 80 g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego lub łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g wiórek kokosowych
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • 4 średnie jabłka
lukier:
  • 80 g cukru pudru
  • około 3 łyżki mleczka kokosowego
Wykonanie
ciasto:
  1. Masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
  2. Dodaj cukier waniliowy lub ekstrakt oraz pojedynczo jajka.
  3. Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i wiórkami.
  4. Dodaj porcjami do masy maślanej na zmianę z mleczkiem kokosowym (puszkę z mleczkiem po otwarciu dokładnie wymieszaj, aby mleczko miało jednolitą konsystencję).
  5. Jabłka obierz, przedziel na połówki lub ćwiartki, usuń gniazdo nasienne, każdy kawałek jabłka natnij lekko wzdłuż - nie przecinaj do końca.
  6. Przelej ciasto do przygotowanej foremki o średnicy 26 cm (wyłożonej papierem lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą).
  7. Na wierzchu ułóż jabłka rozcięciem do góry.
  8. Piecz w 170 stopniach przez około 45 minut - do suchego patyczka.
  9. Po upieczeniu wystudź.
  10. Składniki lukru zmieszaj razem i polej nim ciasto.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/ciasto-kokosowe-jablkami/