Rogale Św. Marcina
 
 
Autor:
Ilość: 12
Składniki
masa makowa:
  • około 300 ml mleka
  • 150 g białego maku
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g migdałów blanszowanych
  • 50 g dużych rodzynek
  • 1 czubata łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • około pół szklanki cukru pudru (do smaku)
  • 1 jajko
  • około 1-2 łyżeczki śmietany (do nadania konsystencji)
dodatkowo:
  • duża porcja ciasta francuskiego - około 500 g
  • około 100 g cukru pudru
  • 1-2 łyżki mleka lub wody
  • posiekane migdały do posypania
Wykonanie
masa makowa:
  1. Zagotuj mleko, do gotującego wsyp mak, zamieszaj, gdy mleko ponownie się zagotuje wyłącz kuchenkę, a garnek przykryj przykrywką.
  2. Zaparzaj mak przez około 20 minut.
  3. Po tym czasie przelej go przez sitko i odstaw mak do przestudzenia.
  4. Rodzynki zalej wrzątkiem, aby napęczniały, po kilkunastu minutach wylej wodę.
  5. Zmiel trzykrotnie mak razem z bakaliami.
  6. Na koniec do miski z masą dodaj cukier puder, jajko i śmietanę, wymieszaj.
  7. Przełóż masę do pojemniczka z pokrywką i schłódź w lodówce przez dobę.
przygotowanie rogali:
  1. Ciasto francuskie rozwałkuj na prostokąt o grubości około 3 mm.
  2. Potnij je na trójkąty.
  3. Na każdy trójkąt nałóż trochę masy makowej - nie nakładaj na samych brzegach.
  4. Lekko natnij po środku podstawę trójkątów.
  5. Zwiń w rogala i odłóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
  6. Rogale przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 1,5 godziny (ja wstawiłam je do nagrzanego do 35 stopni piekarnika).
  7. Posmaruj każdy rogal jajkiem roztrzepanym z odrobiną mleka.
  8. Piecz w 180 stopniach (ja piekłam na termoobiegu i temperaturze 170 stopni dwie blachy jednocześnie) przez około 20 minut - aż rogale będą ładnie rumiane.
  9. Po upieczeniu przestudź.
  10. Z cukru pudru (około 100 g) i mleka lub wody (około 2-3 łyżki dodawane stopniowo) przygotuj lukier.
  11. Posmaruj nim rogale i posyp po wierzchu posiekanymi migdałami.
Notatki
Jeśli nie masz blanszowanych migdałów tylko takie ze skórką, to zalej je wrzątkiem, po kilkunastu minutach wodę wylej i ostrym nożykiem obierz migdały ze skórki - zejdzie z łatwością :)
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/rogale-sw-marcina/