Ucierane ciasto z morelami, porzeczkami i borówkami
 
 
Autor:
Składniki
  • 140 g miękkiego masła
  • 140 g cukru (użyłam trzcinowego demerara)
  • 150 g mąki (użyłam pełnoziarnistej Lubelli)
  • 3 duże jajka (L)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • około 300 g owoców
  • 1 łyżka cukru do posypania ciasta po wierzchu
Wykonanie
  1. Masło i cukier utrzyj na puszystą masę, stopniowo dodawaj po jednym jajku.
  2. Na koniec dosypuj po 1-2 łyżkach mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszaj tylko do momentu połączenia składników.
  3. Ciasto przełóż do tortownicy, albo małej blaszki i na wierzchu ułóż owoce.
  4. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 45 minut (do suchego patyczka - spód może wymagać mocniejszego podpieczenia przy dużej ilości owoców).
  5. Pięć minut przed końcem pieczenia posyp ciasto łyżką cukru. Po upieczeniu przestudź na kratce.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/ucierane-ciasto-z-morelami-porzeczkami-i-borowkami/