Domowe wafle czekoladowo-orzechowo-kajmakowe
 
 
Autor:
Składniki
  • 4 duże suche wafle
  • pół puszki kajmaku (użyłam kajmak z Gostynia)
  • 200 g kremu czakoladowo-orzechowego
  • 50 g podprażonych na patelni i posiekanych orzechów laskowych
  • 200 g czekolady do dekoracji
  • garść posiekanych orzechów laskowych do dekoracji
Wykonanie
  1. Krem czekoladowo-orzechowy lekko podgrzej (możesz to zrobić w kuchence mikrofalowej), dodaj do niego posiekane orzechy i wymieszaj (krem dzięki pogrzaniu będzie bardziej płynny i będzie go łatwiej rozsmarować na waflu).
  2. Na dużej desce do krojenia połóż jeden wafel, posmaruj go połową kajmaku i przykryj drugim waflem - delikatnie dociśnij.
  3. Na wierzchu nowego wafla wyłóż całą masę czekoladową i równomiernie rozsmaruj.
  4. Przykryj trzecim waflem i dociśnij.
  5. Posmaruj wierzch wafla resztą masy kajmakowej, przykryj ostatnim waflem i dociśnij.
  6. Przykryj wierzch wafli kawałkiem folii spożywczej lub aluminiowej.
  7. Na górze wafli połóż kilka ciężki książek i odłóż całość na kilka godzin do sklejenia się.
  8. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
  9. Posmaruj nią wierzch wafli, posyp posiekanymi orzechami laskowymi.
  10. Pokrój ostrym nożem na małe wafelki.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/domowe-wafle-czekoladowo-orzechowo-kajmakowe/