Chleb mieszany
 
 
Autor:
Składniki
  • 200g zakwasu
  • 400 g mąki pełnoziarnistej pszennej
  • około 7g drożdży
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • około 300-350 ml ciepłej wody
Wykonanie
  1. Drożdże rozkruszam, zasypuję cukrem i dodaję odrobinę wody, mieszam, do rozpuszczenia drożdży, resztę składników (oprócz wody) wsypuję do miski, dodaję rozpuszczone drożdże (nie trzeba ich wyrastać) i część wody, mieszam wszystko mikserem, stopniowo dodaję wody (ciasto ma być gęste, więc należy dolewać po trochu), na koniec dodaję pestki słonecznika, dyni, siemię lniane, albo suszone śliwki, żurawiny, orzechy (co kto lubi :)).
  2. Miskę z ciastem przykrywam i ostawiam na około godzinę, po tym czasie ciasto lekko zagniatam i przekładam do foremki wysmarowej masłem i wysypanej mąką. Wierzch spryskuję wodą i posypuję ziarenkami. Znowu odstawiam do wyrośnięcia - do momentu, kiedy ciasto dorośnie do góry foremki (zwykle jest to około 1-1,5 godziny).
  3. Rozgrzewam piekarnik do 230 stopni (można wstawić też w tym czasie do piekarnika foremkę z wodą, która będzie parować w trakcie pieczenia chleba), w tej temperaturze piekę chleb przez 15 minut, następnie zmniejszam temperaturę do 200 stopni i piekę przez 30 minut. Po tym czasie zmniejszam temperaturę do 180 i dopiekam jeszcze 10 minut.
  4. Chleb wyjmuję na kratkę do ostudzenia.
Notatki
Gorący chleb można popryskać po wierzchu wodą, wtedy skórka będzie ładnie błyszcząca :)
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/chleb-mieszany/