Ciasto z bananami i czekoladą
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę keksową o wielkości około 24-25 cm długości.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 12
Składniki
  • 175 g masła
  • 175 g cukru dark muscovado (ostatecznie cukru trzcinowego demerara)
  • 2 jajka
  • 175 g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g zmielonych orzechów laskowych
  • 3 dojrzałe banany (myślę, że dwa też wystarczą)
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • aromat waniliowy lub esencja waniliowa
Wykonanie
  1. Nagrzej piekarnik do 170 stopni.
  2. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodawaj do tego pojedynczo jajka.
  3. Dodaj stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmielone orzechy, dodaj aromat.
  4. Na koniec wrzuć rozdrobnioną czekoladę i pokrojone albo lekko rozgniecione widelcem banany. Delikatnie wymieszaj i przełóż całość do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piecz około godziny - do suchego patyczka. Przestudź na kratce.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/ciasto-z-bananami-i-czekolada/