Gofry na wodzie
 
 
Autor:
Składniki
  • pół kg mąki
  • 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
  • 70 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki mleka
  • około pół szklanki - szklanka wody mineralnej gazowanej lub lekko gazowanej
Wykonanie
  1. Zmiksuj żółtka, dodawaj po trochu mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia na zmianę z mlekiem i wodą (na razie dodaj pół szklanki wody).
  2. Mieszaj ciasto podobnie jak na naleśniki.
  3. Dodaj przestudzone masło i wymieszaj.
  4. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste to dodaj trochę więcej wody - ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany.
  5. Białka ubij ze szczyptą soli, aż będą gęste i sztywne.
  6. Dodaj białka do ciasta i delikatnie wymieszaj.
  7. Smaż gofry na mocno rozgrzanej i posmarowanej olejem gofrownicy.
  8. Po upieczeniu przestudź lekko na kratce.
Notatki
Ja do gofrów nie dodawałam cukru, bo wtedy lubią mi przywierać do gofrownicy. Jeśli nie masz podobnych problemów, to możesz dodać pół szklanki cukru :)
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/gofry-na-wodzie/