Minicalzone, czyli włoskie pierogi
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 10
Składniki
ciasto;
  • 15 g świeżych drożdży
  • pół szklanki mleka
  • łyżeczka cukru
  • 250 g mąki (najlepiej typ 650)
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju
  • 1 jajko
dodatkowo:
  • sos pomidorowy lub aromatyzowana oliwa do posmarowania ciasta
  • tarta mozzarella lub inny ser
  • oliwki
  • kukurydza
  • cienko pokrojony boczek lub inna wędlina (szynka, salami)
  • inne ulubione dodatki
Wykonanie
  1. Drożdże rozkrusz i zasyp cukrem.
  2. Mleko lekko podgrzej (tak aby było tylko letnie).
  3. Dodaj mleko do drożdży, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
  4. W misie miksera umieść mąkę, jajko, olej i sól.
  5. Dodaj rozczyn drożdżowy i zagnieć ciasto (ja użyłam miksera).
  6. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
  7. Po godzinie ciasto ponownie krótko zagnieć.
  8. Podziel na 10 porcji.
  9. Każdą rozwałkuj na placek.
  10. Środek placka posmaruj sosem pomidorowym lub aromatyzowaną oliwą (np. czosnkową lub z chili) - omijaj brzegi placka, bo potem nie będzie się chciał skleić.
  11. Nałóż na środek ser i pozostałe wybrane dodatki.
  12. Złóż placek na pół i dokładnie sklej brzegi.
  13. Odłóż pierożek na bok (jeśli pierogi mają czekać - najlepiej maksymalnie pół godziny) to przykryj je ściereczką, aby nie obsychały.
  14. Rozgrzej mocno piekarnik (najlepiej do temperatury przynajmniej 250 stopni) od razu nagrzej też dużą blachę do pieczenia.
  15. Gdy piekarnik będzie gorący to ostrożnie ułóż na gorącej blaszce calzone - nie poparz się.
  16. Piecz około 15 minut - aż pierożki będą rumiane.
  17. Podawaj na ciepło.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/minicalzone-czyli-wloskie-pierogi/