Francuskie bagietki
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 3
Składniki
  • 500 g mąki pszennej (najlepiej typ 650)
  • około 350 ml letniej wody
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
Wykonanie
  1. Drożdże rozkrusz do kubeczka, zasyp cukrem i dolej trochę ciepłej wody - zamieszaj aż drożdże się rozpuszczą.
  2. W dużej misce umieść mąkę, sól i dodaj rozpuszczone drożdże.
  3. Dolej wodę i wrób ciasto - jak zwykle polecam wyrabianie mikserem z nakładką hakiem lub świderkami.
  4. Zagniataj ciasto aż będzie gładkie i będzie odchodzić od miski.
  5. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę.
  6. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wtedy wyjmij je na stolnicę i krótko zagnieć.
  7. Podziel ciasto na trzy równe części.
  8. Każdą dłońmi rozciągnij na prostokąt - złóż dłuższy bok do środka, drugim bok załóż na wierzch i zlep.
  9. Rolując uformuj bagietkę tak długą jak chcesz - ale taką aby się zmieściła do piekarnika ;)
  10. Gotowe bagietki ułóż jak na zdjęciu (układając pomiędzy nimi rulonik z papieru do pieczenia), przykryj ściereczką i odstaw na około 30 minut.
  11. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 250 stopni (wysoka temperatura zapewni chrupiącą skórkę). Na dno postaw naczynie żaroodporne napełnione wodą - możesz też dodatkowo spryskać wnętrze piekarnika wodą - przed samym włożeniem blachy z bagietkami (bagietki możesz dodatkowo naciąć ostrym nożem lub żyletką).
  12. Piecz w tej temperaturze około 25 minut - aż będą rumiane.
  13. Po upieczeniu wystudź.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/francuskie-bagietki/