Gusz-e fil, czyli słoniowe uszy
 
 
Autor:
Składniki
  • 1 jajko
  • ½ szklanki mleka
  • ¼ szklanki cukru
  • ¼ szklanki wody różanej
  • ½ łyżeczki mielonego kardamonu
  • 3 - 3,5 szklanki mąki pszennej
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier wymieszany z cynamonem do posypania ciastek
Wykonanie
  1. Jajko zmiksuj z cukrem (ja zmiksowałam na kogel-mogel).
  2. Dodaj wodę różaną, kardamon i mleko.
  3. Dodawaj po trochu mąkę i zagniataj ciasto (ja do tego użyłam robota z hakiem) - ciasto wychodzi dość lepkie, więc w razie konieczności dodaj więcej mąki.
  4. Gotowe ciasto przykryj i schłódź przez około godzinę.
  5. Po godzinie wyjmij ciasto z lodówki, odrywaj kawałki ciasta (w razie konieczności możesz zagnieść je z odrobiną mąki - mi się strasznie kleiło i dodałam mąki).
  6. Rozwałkuj ciasto na podsypanym mąką blacie - ciasto musi być cieniutko rozwałkowane inaczej usmażone ciastka będą twardawe.
  7. Dużą szklanką wycinaj koła, a następnie zgniataj je do środka tworząc kokardkę.
  8. Ciastka smaż na mocno rozgrzanym tłuszczu aż będą rumiane z obydwu stron.
  9. Gotowe odsącz na ręczniku.
  10. Posyp cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/gusz-e-fil-czyli-sloniowe-uszy/