Nalewka mandarynkowa
 
 
Autor:
Składniki
nalewka z owoców:
  • 2 kg obranych mandarynek
  • 1 litr spirytusu
  • około pół kilograma cukru (do smaku) - dodawany po zlaniu
nalewka na skórkach:
  • skórki z 2 kg mandarynek
  • 200 ml spirytusu
  • 400 ml wódki
  • 100 g cukru
Wykonanie
nalewka z owoców:
  1. Obrane mandarynki podziel na cząstki i umieść w dużym słoju i zalej spirytusem.
  2. Odstaw na około 2-3 tygodnie.
  3. Po tym czasie rozgnieć owoce (np. tłuczkiem do ziemniaków) a następnie całość przepuść przez pieluchę tetrową lub gazę.
  4. Posłódź do smaku i odstaw aby nalewka się wyklarowała (ale nadaje się już do picia :))
  5. Jeśli nalewka jest za mocna, to możesz dodać do niej przegotowanej wody.
nalewka ze skórek:
  1. Skórki wysusz w piekarniku - piecz w temperaturze około 100 stopni przez około 1,5-2 godziny (aż skórki będą suche).
  2. Skórki włóż do słoika zasyp cukrem i zalej alkoholem.
  3. Wstrząśnij kilka razy i dostaw na około 2-3 tygodnie.
  4. Po tym czasie zlej nalewkę.
  5. Możesz pić ją samą lub dodać do nalewki z owoców :)
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/nalewka-mandarynkowa/