Czekoladowe ciasto z burakami
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na foremkę około 20-22 cm średnicy.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Składniki
ciasto:
  • 175 g (po odsączeniu) ugotowanych buraków (nie w occie)
  • 100 ml oleju
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 175 g brązowego cukru trzcinowego
  • 200 g mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 50 g gorzkiego kakao
polewa:
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 100 g czekolady (użyłam deserową)
Wykonanie
  1. Buraki zmiksuj lub ugnieć na puree.
  2. Wszystkie składniki ciasta umieść w misie miksera i krótko zmiksuj.
  3. Przełóż ciasto do przygotowanej foremki o średnicy 20-22 cm.
  4. Piecz w 180 stopniach (170 stopni na termoobiegu) przez około 50 minut - ja na termoobiegu piekłam 40 min.
  5. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.
  6. Po upieczeniu wystudź.
  7. Śmietanę kremówkę podgrzej w rondelku z grubym dnem, dodaj pokruszoną czekoladę i mieszaj, aż czekolada się rozpuści, a masa będzie gładka.
  8. Czekoladę lekko przestudź, a następnie posmaruj nią ciasto.
  9. Udekoruj wg uznania.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/czekoladowe-ciasto-z-burakami/