Torcik czekoladowo-wiśniowy
 
 
Autor:
Składniki
biszkopt:
  • 4 jajka rozmiar L (białka i żółtka oddzielnie)
  • 110 g cukru
  • 60 g czekolady deserowej
  • 30 g masła (oraz niewielka ilość do wysmarowania formy)
  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 20 g gorzkiego kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • trochę mąki do obsypani formy
poncz do nasączania:
  • szklanka letniej wody
  • 2-3 łyżeczki cukru
  • łyżeczka cukru waniliowego
ganasz czekoladowy:
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 60 ml miodu
  • 150 g czekolady deserowej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 40 g miękkiego masła
galaretka wiśniowa (lub malinowa):
  • 500 g mrożonych owoców (w sezonie mogą być świeże)
  • 50 ml wody
  • 80 g cukru pudru
  • 2 bardziej czubate łyżki żelatyny rozpuszczonej w 50 ml zimnej wody
polewa czekoladowa:
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 125 g cukru
  • 110 ml wody
  • 25 ml miodu
  • łyżka żelatyny rozpuszczonej w 20 ml wody
  • 40 g kakao
dekoracja:
  • świeże owoce
Wykonanie
biszkopt:
  1. Czekoladę rozpuść razem z masłem (możesz to zrobić w mikrofalówce lub w rondelku o grubym dnie).
  2. Białka ubij na sztywno, dodaj porcjami cukier i miksuj, aż białka będą lśniące, a cały cukier się rozpuści.
  3. Obydwie mąki, kakao i proszek do pieczenia przesiej razem przez sitko.
  4. Do białek dodaj żółtka i krótko zmiksuj.
  5. Wyłącz mikser.
  6. Dodaj do jajek przestudzoną czekoladę oraz mąkę - delikatnie wymieszaj szpatułką.
  7. Przełóż do wysmarowanej masłem i wysypanej odrobiną mąki tortownicy o średnicy 22 cm.
  8. Piecz w 180 stopniach przez około pół godziny - do suchego patyczka.
  9. Po upieczeniu wystudź.
  10. Przekrój na dwa blaty (jeśli góra mocno wyrosła, to ją też zetnij, tak aby góra była równa).
ganasz czekoladowy:
  1. Śmietankę zagrzej razem z miodem, dodaj połamaną na kawałki czekoladę i zamieszaj, aż czekolada się rozpuści.
  2. Dodaj miękkie masło i dokładnie wymieszaj.
  3. Odstaw do wystudzenia.
galaretka:
  1. Owoce przełóż do rondelka, zalej wodą i wsyp cukier.
  2. Podgotuj aż owoce zmiękną i się lekko rozpadną.
  3. Żelatynę zalej zimną wodą i zamieszaj, gdy napęcznieje to ją chwilę podgrzej w mikrofalówce (lub wstaw szklankę do gorącej wody), rozpuszczoną żelatynę dodaj do owoców i zamieszaj.
  4. Odstaw galaretkę do ostygnięcia.
złożenie tortu:
  1. Dolny blat biszkopta włóż do tortownicy.
  2. Nasącz go wodą zmieszaną z cukrem i cukrem waniliowym.
  3. Wyłóż na biszkopt ganasz czekoladowy i wstaw do lodówki na pół godziny do schłodzenia.
  4. Po tym czasie wyłóż na ciasto galaretę owocową (jeśli za mocno zastygła, to możesz ją krótko podgrzać, aby nabrała płynności).
  5. Na wierzch połóż drugi blat ciasta i jego również nasącz ponczem.
  6. Schłódź ciasto w lodówce przez przynajmniej godzinę.
polewa czekoladowa:
  1. Zagotuj śmietankę z miodem i wodą.
  2. Dodaj kakao i cukier - zamieszaj i gotuj aż cukier i kakao się rozpuszczą.
  3. Na koniec dodaj rozpuszczoną w wodzie żelatynę i dokładnie wymieszaj.
  4. Polewę schłódź i na koniec udekoruj nią ciasto.
  5. Wierzch torcika możesz też udekorować świeżymi owocami.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/torcik-czekoladowo-wisniowy/