Piegusek, czyli ciasto z makiem
 
 
Autor:
Składniki
  • 125g kostki rozpuszczonego masła
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka maku (niemielonego)
  • 1 szklanka białek (ok. 7 szt)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka dowolnego aromatu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie
  1. Białka ubij z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną, gładką masę.
  2. Zmieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i makiem i stopniowo dodawaj do masy białkowej.
  3. Dodaj aromat i rozpuszczone, schłodzone masło.
  4. Przelej ciasto do wysmarowej foremki i piecz w 200 stopniach przez około 30 minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu przestudź.
  5. Ciasto możesz pokryć rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą, albo lukrem i posypać kolorową posypką.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/piegusek-czyli-ciasto-z-makiem/