Prosty domowy chleb pszenny
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na jeden bochenek.
Autor:
Typ przepisu: Pieczywo
Ilość: 1
Składniki
  • 1,5 szklanki mąki pszennej typ 650
  • 1,5 szklanki mąki pszennej typ 750
  • 1 i ¼ szklanki letniej wody
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
Wykonanie
  1. Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem i zalej odrobiną wody - wymieszaj.
  2. W dużej misie umieść obydwie mąki i sól, dodaj rozczyn drożdżowy oraz wodę.
  3. Zagnieć ciasto - ja użyłam miksera z hakiem.
  4. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut.
  5. Po tym czasie wyjmij ciasto na wysypany mąką blat i krótko zagnieć.
  6. Rękoma spłaszcz ciasto tworząc placek, zwiń podobnie jak roladę.
  7. Przełóż chleb na blaszkę.
  8. Jeśli masz czas, to możesz jeszcze przykryć chleb i pozwolić mu wyrosnąć przez około 20 minut.
  9. Blachę z chlebem wstaw do zimnego! piekarnika - wtedy chleb będzie miał jeszcze chwilę na podrośnięcie (jeśli pieczesz chleb w garnku, to możesz go od razu wstawić do nagrzanego piekarnika - czas pieczenia zostaje bez zmian - wtedy przez 30 minut piecz chleb z przykrywką, potem zdejmij pokrywkę i podpiecz chleb przez kolejne 15 minut).
  10. Ustaw temperaturę na 190 stopni i piecz około 40-45 minut - aż chleb będzie rumiany.
  11. Po upieczeniu ostudź.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/prosty-domowy-chleb-pszenny-2/