Domowe nachos
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na sporą ilość nachosów.
Autor:
Typ przepisu: Przekąska
Ilość: 4
Składniki
nachos:
  • 120 g mąki pszennej
  • 120 g mąki kukurydzianej
  • 120 ml ciepłej wody
  • 45 ml oliwy z oliwek
  • płaska łyżeczka soli
  • ewentualnie przyprawy do posypania: chilli, kolendra itp.
sos guacamole:
  • jedno dojrzałe, miękkie awokado
  • 1 limonka
  • sól, pieprz, chilli do smaku
Wykonanie
nachos:
  1. Ze wszystkich składników zagnieć ciasto - możesz to zrobić mikserem (z hakiem lub świderkami).
  2. Gotowe ciasto przykryj i odstaw na około 15 minut (u mnie leżało w woreczku dużo dłużej i czekało na pieczenie).
  3. Odrywaj kawałki ciasta i wałkuj je na bardzo cienki placek - mniej więcej 1-2 mm, pokrój placek na mniejsze kawałki.
  4. Ułóż nachosy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 15 minut w 160 stopniach.
  5. Po upieczeniu ostudź.
sos gaucamole:
  1. Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i obierz ze skórki.
  2. Rozgnieć awokado widelcem, aż utworzy papkę.
  3. Limonkę umyj, a następnie kilkakrotnie poturlaj nią (mocno dociskając ręką) po blacie - owoc dzięki temu trochę zmięknie i łatwiej będzie z niego wycisnąć sok.
  4. Wyciśnięty sok z limonki dodaj do awokado i wymieszaj.
  5. Przypraw do smaku solą, pieprzem i ewentualnie chilli.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/domowe-nachos/