Gofry czekoladowe
 
 
Autor:
Składniki
  • 100 g czekolady (użyłam deserową, może być też gorzka lub mleczna)
  • 100 g masła
  • 2 duże jajka (żółtka i białka oddzielnie)
  • 2 łyżki cukru
  • 300 g mąki
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 400 ml mleka
Wykonanie
  1. Czekoladę rozpuść razem z masłem (ja podgrzałam je razem w mikrofalówce, można też najpierw podgrzać w rondelku masło, a potem rozpuścić w niej czekoladę).
  2. Żółtka utrzyj z cukrem.
  3. Dodaj do nich przestudzoną czekoladę z masłem oraz na zmianę mąkę z mlekiem.
  4. Białka ubij na sztywno i delikatnie wmieszaj do ciasta.
  5. Smaż gofry w mocno rozgrzanej gofrownicy.
  6. Gotowe gofry układaj na kratce z piekarnika, aby przestygły (jeśli ułożysz je gorące jeden na drugim, to zmiękną).
  7. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/gofry-czekoladowe/