Tarta czekoladowa z dżemem z czarnej porzeczki
 
 
Autor:
Składniki
kruche ciasto:
  • 100 g masła
  • 3 żółtka
  • 30 g kakao
  • 30 g cukru pudru
  • 150 g mąki pszennej
ganasz czekoladowy:
  • 250 ml śmietany kremówki 30 %
  • 250 g gorzkiej lub deserowej czekolady
  • 50 g miękkiego masła
  • 25 ml amaretto
dodatkowo:
  • 4-5 łyżek dżemu z czarnej porzeczki
Wykonanie
spód:
  1. Ze składników szybko zagnieć ciasto - jeśli będziesz mieć problemy z wyrobieniem, to możesz dodać odrobinę zimnej wody.
  2. Ciasto owiń w folię i schłódź w lodówce przez około godzinę.
  3. Po schłodzeniu ciasto rozwałkuj na wielkość tortownicy - użyłam długą prostokątną, ale spokojnie możecie użyć foremkę o średnicy 28-28 cm.
  4. Ciasto nakłuj w kilku miejscach widelcem.
  5. Foremkę z ciastem włóż na około 20 minut do zamrażarki, wtedy ciasto nie zbiegnie się podczas pieczenia.
  6. Schłodzone ciasto wstaw do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piecz przez 13-15 minut.
  7. Po upieczeniu przestudź.
ganasz:
  1. Śmietanę kremówkę pogrzej, czekoladę połam na kawałki i dodaj do gorącej śmietany.
  2. Wymieszaj, aby czekolada się rozpuściła.
  3. Dodaj masło i amaretto - wymieszaj.
  4. Odstaw do przestudzenia i lekkiego zastygnięcia .
wykończenie:
  1. Spód tarty posmaruj dżemem z czarnej porzeczki (w oryginale dżem był najpierw podgrzany, aby odparować nadmiar wody - ja użyłam swój własny dżem, więc już go nie odparowywałam - u mnie nie było nadmiaru wody ;)).
  2. Część kremu odłóż do dekoracji, a resztę wyłóż na dżem i rozprowadź po całej tarcie.
  3. Odłożony krem przełóż do woreczka i udekoruj nim ciasto.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/tarta-czekoladowa-z-dzemem-z-czarnej-porzeczki/