Donaty cytrynowo-makowe
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 12
Składniki
donaty:
  • 1 i ¼ szklanki mąki
  • 1 i ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 3 łyżki suchego niemielonego maku
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka startej skórki z cytryny (mniej więcej skórka z jednej małej cytryny)
  • 1 łyżeczka wanilii
  • ¼ szklanki mleka
  • 1 duże jajko
  • 40 g rozpuszczonego masła
lukier:
  • szklanka cukru pudru
  • sok z połowy cytryny
Wykonanie
  1. Zmieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia, sól i mak.
  2. Jajko utrzyj z cukrem, dodaj skórkę z cytryny i rozpuszczone masło.
  3. Dodaj mąkę i mleko - krótko wymieszaj - najlepiej tylko łyżką.
  4. Nałóż ciasto do przygotowanej foremki.
  5. Piecz w 180 stopniach przez około 10-12 minut.
  6. Po upieczeniu ostudź.
  7. Z cukru pudru i soku z cytryny przygotuj lukier, posmaruj nim pączki.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/donaty-cytrynowo-makowe/