Deser jogurtowy z mango
 
 
Autor:
Ilość: 4
Składniki
masa jogurtowa:
  • 500 ml gęstego jogurtu naturalnego (użyłam grecki)
  • około pół szklanki cukru pudru (użyłam cukier aromatyzowany wanilią)
  • 2 lekko czubate łyżki żelatyny
  • ⅓ szklanki zimnej wody
mus z mango:
  • 1 duże mango (moje w całości ważyło 475 g)
  • cukier puder do smaku (dałam 2 łyżeczki)
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • odrobina zimnej wody
Wykonanie
masa jogurtowa:
  1. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw aż napęcznieje.
  2. Jogurt zmiksuj z cukrem pudrem.
  3. Żelatynę podgrzej krótko w mikrofalówce (albo w kąpieli wodnej).
  4. Dodaj do niej ze trzy łyżki jogurtu i wymieszaj.
  5. Taką zmieszaną żelatynę dodaj do reszty jogurtu i dokładnie wymieszaj.
  6. Przelej masę do szklaneczek i wstaw do lodówki do stężenia.
mus z mango:
  1. Mango obierz i podziel na kawałki.
  2. Zmiksuj je blenderem i jeśli trzeba dodaj trochę cukru pudru.
  3. Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody i odstaw do napęcznienia.
  4. Podgrzej trochę żelatynę, dodaj do niej trochę mango i zamieszaj.
  5. Dodaj żelatynę do mango i wymieszaj.
  6. Nałóż mus z mango na wierzch masy jogurtowej.
  7. Całość schłódź w lodówce.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/deser-jogurtowy-z-mango/