Ciasto z malinami i truskawkami
 
 
Autor:
Składniki
ciasto:
  • 175 g rozpuszczonego masła
  • 100 g jogurty greckiego (lub gęstego jogurtu naturalnego)
  • 3 jajka
  • 200 g mąki
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 175 g cukru
  • około 150 g drobnych lub pokrojonych owoców - np. maliny, truskawki, borówki
lukier malinowy:
  • szklanka cukru pudru
  • około 50 g malin (mogą być mrożone)
Wykonanie
ciasto:
  1. W dużej misce umieść suche składniki.
  2. W drugiej misce zmieszaj jogurt, masło i jajka.
  3. Dodaj mokre składniki do suchych i krótko wymieszaj.
  4. Owoce oprósz lekko mąką.
  5. Do przygotowanej dużej foremki keksowej (długa na mniej więcej 30 cm - o pojemności około 900 g) wyłóż połowę ciasta, na wierzchu ułóż połowę owoców, wyłóż resztę ciasta i resztę owoców.
  6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około godzinę - do suchego patyczka.
  7. Po upieczeniu ciasto ostudź.
lukier:
  1. Maliny zmiksuj z 1-2 łyżeczkami cukru pudru (jeśli używasz mrożone maliny, to nie musisz ich wcześniej rozmrażać).
  2. Dodaj zmiksowane maliny do pozostałego cukru pudru i wymieszaj.
  3. Jeśli lukier wydaje się zbyt gęsty, to możesz dodać do niego odrobinę mleka.
  4. Udekoruj lukrem wystudzone ciasto.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/ciasto-z-malinami-i-truskawkami/