Gofry twarogowe
 
 
Autor:
Ilość: 8
Składniki
  • 2 szklanki mąki (przesianej)
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • 125 g twarożku (użyłam mascarpone)
  • 2 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki oleju
Wykonanie
  1. Mąkę przesiej przez sito i połącz razem z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą.
  2. Żółtko zmiksuj razem z twarożkiem.
  3. Do masy twarogowej dodawaj na zmianę mąkę i mleko, dodaj olej.
  4. Białka ubij na sztywno i delikatnie wmieszaj do ciasta.
  5. Smaż gofry w mocno nagrzanej gofrownicy.
  6. Po upieczeniu odłóż gofry na kratkę z piekarnika, aby lekko przestygły (nie układaj gorących gofrów jeden na drugim, bo zmiękną).
  7. Gofry podawaj z ulubionymi dodatkami.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/gofry-twarogowe/