Truskawkowe scones
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 8 scones/
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 8
Składniki
  • 115 g zmrożonego masła (schłodzonego przez około 30 minut w zamrażalniku)
  • 2 szklanki mąki
  • 8 łyżek cukru (80 g)
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki suchego, niemielonego maku
  • skórka starta z jednej cytryny
  • 120 ml kremówki
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 150 g pokrojonych truskawek
Wykonanie
  1. Zmieszaj w misce suche składniki.
  2. Masło zetrzyj na grubej tarce, albo pokrój w kostkę.
  3. Dodaj masło do mąki i połącz tworząc sypką kruszonkę.
  4. Zmieszaj razem jajko i śmietanę kremówkę.
  5. Dodaj mokre składniki do mąki i wymieszaj łyżką - krótko - tylko do połączenia składników.
  6. Wmieszaj delikatnie truskawki.
  7. Dno dużej blachy wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż na nią ciasto formując okrągły placek.
  8. Ostrym nożem, albo radełkiem pokrój placek na osiem trójkątów.
  9. Upiecz scones w 200 stopniach przez około 20-25 minut - aż będą rumiane.
  10. Po upieczeniu lekko ostudź.
  11. Możesz dodatkowo posmarować scones lukrem przygotowanym z soku z cytryny i cukru pudru.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/truskawkowe-scones/