Placuszki śniadaniowe
 
 
Autor:
Składniki
  • 300 g przesianej przez sitko mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 ml mleka
  • 250 ml kefiru (może też być jogurt naturalny)
  • 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
  • 2 łyżki cukru
Wykonanie
  1. Żółtka zmiksuj z cukrem na kogel mogel.
  2. Dodaj na zmianę mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko oraz kefir.
  3. Na koniec ubij na sztywno pianę z białek i delikatnie wmieszaj ją do ciasta.
  4. Patelnię posmaruj pędzelkiem zanurzonym w oleju (nie wlewaj dużej ilości oleju na patelnię).
  5. Łyżką nakładaj ciasto na patelnię i smaż z obydwu stron na rumiano.
  6. Podawaj ciepłe z ulubionymi dodatkami.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/placuszki-sniadaniowe/