Lody truskawkowe z mascarpone
 
 
Autor:
Składniki
  • pół kilograma truskawek
  • 50 g cukru (do truskawek)
  • sok z połowy cytryny (opcjonalnie)
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru (do serka)
  • 250 ml śmietany kremówki
Wykonanie
  1. Truskawki umyj i usuń szypułki, włóż je do dużej miski, dodaj cukier, sok i zmiksuj blenderem (odłóż kilka łyżek zmiksowanych truskawek).
  2. Mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem, dodaj zmiksowane truskawki i zmieszaj dokładnie.
  3. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodaj do masy truskawkowej i delikatnie wymieszaj.
  4. Przełóż masę do pojemniczka i schowaj do zamrażarki.
  5. Po godzinie wyłóż na masę lodową odłożone truskawki i patyczkiem do szaszłyków delikatnie wymieszaj, tworząc esy floresy.
  6. Schłódź przez około 6 godzin.
Notatki
Z porcji wychodzi trochę ponad 1 litr lodów.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/lody-truskawkowe-z-mascarpone/