Mini focaccie z oliwkami
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 6
Składniki
  • 250 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki soli
  • 15 g świeżych drożdży
  • pół łyżeczki cukru
  • około 150-170 ml ciepłej wody
  • 1łyżeczka oleju
  • około 50 g oliwek
  • zioła do oprószenia, sól
Wykonanie
  1. Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem i łyżką mąki, dodaj trochę ciepłej wody, zamieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na kilkanaście minut.
  2. Pozostałą mąkę, sól i olej umieść w dużej misie.
  3. Dodaj rozczyn drożdżowy oraz pozostałą wodę - wyrób ciasto.
  4. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę - aż ciasto urośnie.
  5. Wyrośnięte ciasto wyjmij na oprószony mąką blat i krótko wyrób.
  6. Podziel ciasto na 6 części, z każdej utocz kulę, połóż ją na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszcz dłonią.
  7. Tak przygotowane focaccie przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny.
  8. Po pół godzinie w każdej bułeczce zrób palcem zagłębienia, a na wierzchu ułóż przekrojone na pół oliwki, lekko posyp solą i ziołami.
  9. Piecz w 190 stopniach przez około 20 minut - do zrumienienia.
  10. Po upieczeniu ostudź.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/mini-focaccie-z-oliwkami/