Syrop i dżem truskawkowo-rabarbarowy
 
 
Autor:
Składniki
  • ½ kg rabarbaru, umytego i pokrojonego w kawałki od długości około 2 cm
  • ½ kg truskawek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka wody
Wykonanie
  1. Owoce włóż do garnka, zasyp cukrem i zalej wodą.
  2. Postaw na małym ogniu i powoli doprowadź do wrzenia.
  3. Gdy owoce puszczą sok, a woda się zagotuje, zestaw z ognia i poczekaj, aż wszystko wystygnie. Przecedź przez gęste sitko i przelej do butelki.
  4. Aby zrobić dżem z pozostałych owoców umieść je ponownie w garnku i smaż na małym ogniu, aż owoce zmiękną i się rozpadną, a dżem zgęstnieje.
  5. Przełóż dżem do wyparzonych słoików, zakręć szczelnie i postaw dnem do góry do wystudzenia.
Notatki
Z tej porcji otrzymacie około 300-400 ml syropu, oraz dwa słoiczki dżemu.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/syrop-i-dzem-truskawkowo-rabarbarowy/