Placki twarogowe z bobem
 
 
Autor:
Składniki
bób:
  • 250 g bobu
  • ok. 50-80 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę lub paseczki
  • garść świeżych listków mięty
placuszki:
  • 250 g ricotty lub innego lekkiego sera (np. typu bieluch, albo ser na serniki)
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • sól, pieprz (do smaku)
dodatkowo:
  • jogurt grecki lub kwaśna śmietana do podania (opcjonalnie)
Wykonanie
  1. W dużym garnku zagotuj wodę z solą - do wrzącej wrzuć bób i gotuj przez 1-2 minuty.
  2. Po tym czasie bób odcedź i zalej zimną wodą.
  3. Paznokciem nacinaj skórkę bobu i wyciskaj przez dziurę ziarenko.
  4. Tak przygotowany bób odstaw na później.
  5. Wszystkie składniki placków umieść w misie miksera i zmiksuj do połączenia składników.
  6. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  7. Smaż placuszki na rozgrzanej patelni, po usmażeniu odsącz na papierowym ręczniku.
  8. Boczek podsmaż na małej ilości oleju, dodaj pod koniec obrany bób i krótko podsmaż.
  9. Placuszki podaj z bobem i boczkiem, możesz też dodać trochę jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany.
Notatki
Jeśli do placków nie dodasz soli i pieprzu, ale trochę cukru, wtedy możesz podać je na słodko :)
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/placki-twarogowe-z-bobem/