Tarta drożdżowa z jagodami
 
 
Autor:
Składniki
ciasto:
  • 200 g przesianej mąki
  • 2 czubate łyżki cukru
  • 15 g świeżych drożdży
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • czubata łyżka masła (trzeba je rozpuścić)
masa twarogowa:
  • 250 g twarogu sernikowego z wiaderka
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
  • 200 g jagód
Wykonanie
ciasto:
  1. Drożdże rozkrusz, zasyp łyżką cukru, zalej mlekiem i zamieszaj.
  2. Naczynie z drożdżami przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20-30 minut.
  3. W dużej misce umieść mąkę, pozostały cukier, jajko i rozpuszczone masło, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
  4. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 40-60 minut.
  5. Po tym czasie ciasto ponownie zagnieć, rozwałkuj na wielkość foremki (użyłam taką o średnicy 26 cm).
  6. Foremkę posmaruj masłem i wysyp mąką.
  7. Wylep ciastem dno i boki formy.
masa twarogowa:
  1. W misce zmiksuj twaróg, żółtka, mąkę i cukier.
  2. Białka zmiksuj aż będą sztywne, dodaj do masy twarogowej i delikatnie wymieszaj.
  3. Wyłóż masę na spód drożdżowy.
  4. Na wierzch wysyp około ⅓ jagód.
  5. Piecz w 180 stopniach przez około 40 minut (tarta będzie mocno rosnąć, ale potem masa twarogowa opadnie).
  6. Tartę ostudź, na wierzch wyłóż pozostałe jagody.
  7. Możesz też dodać bitą śmietanę.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/tarta-drozdzowa-z-jagodami/