Tarta z białym serem i szpinakiem
 
 
Autor:
Składniki
  • opakowanie ciasta francuskiego (0,5kg)
  • około 400-500 g białego twarogu
  • 1-2 jajka
  • sól, pieprz
  • około 250 g świeżego lub mrożonego szpinaku
  • czosnek
  • roztrzepane jajko do posmarowania
Wykonanie
  1. Ciasto francuskie rozmróź i podziel na trzy części (jeśli to konieczne, to lekko rozwałkuj każdy kawałek, tak aby pasował do foremki).
  2. Twaróg rozgnieć widelcem, dodaj jajko i razem wymieszaj (jeśli masa wydaje ci się za sucha, to dodaj jeszcze jedno jajko), przypraw solą i pieprzem (trzeba porządnie posolić, bo przy nijakim cieście francuskim danie może się zrobić mdłe).
  3. Szpinak podduś z przepuszczonym przez praskę czosnkiem i dopraw solą i pieprzem do smaku.
  4. Tortownicę wysmaruj masłem, ułóż pierwszy kawałek ciasta, rozłóż na nim połowę twarogu. Przykryj drugim kawałkiem ciasta. Wyłóż resztę masy twarogowej, a na niej rozłóż szpinak. Przykryj ostatnim kawałkiem ciasta. Roztrzepanym jajkiem posmaruj wierzch tarty.
  5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 40 minut.
Notatki
Przepis na foremkę 26-28 cm średnicy.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/tarta-z-bialym-serem-i-szpinakiem/