Ekspresowe bułki
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na pyszne domowe bułeczki.
Autor:
Typ przepisu: Pieczywo
Ilość: 8
Składniki
  • 500 g mąki pszennej
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 250 ml ciepłej wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • pół łyżki soli
  • pół łyżki miodu
  • 1 łyżka oleju/oliwy
  • ziarenka do posypania
  • odrobina mleka do posmarowania bułeczek
Wykonanie
  1. Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem i wlej trochę ciepłego mleka - wymieszaj, aby drożdże się rozpuściły - odstaw na bok.
  2. W tym czasie w dużej misce umieść mąkę, sól, miód, olej, dodaj pozostałe mleko.
  3. Wlej rozczyn drożdżowy i prawie całą wodę.
  4. Wyrób ciasto - najlepiej mikserem, wtedy będzie szybkiej i lżej :)
  5. Jeśli ciasto będzie za gęste, to dodaj resztę wody.
  6. Gotowe ciasto podziel na bułeczki.
  7. Każdą posmaruj odrobiną wody i ewentualnie posyp z wierzchu ziarnami (słonecznika, dyni, sezamu), albo połóż na wierzch kawałek żółtego sera.
  8. Wstaw bułeczki do zimnego piekarnika, włącz go i ustaw temperaturę na 200 stopni.
  9. Piecz przez około 20-25 minut - aż bułeczki będą rumiane.
  10. Po upieczeniu ostudź przez kilka minut.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/ekspresowe-bulki/