Drożdżowe ślimaczki z jagodami
 
 
Autor:
Składniki
ciasto:
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru (do drożdży)
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • około 3,5 szklanki mąki
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • ¼ szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1 duże jajo
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
farsz:
  • około 2-3 łyżki masła
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • około pół słoiczka dżemu pomarańczowego (miałam taki o rozmiarze 300 g)
  • 1-1,5 szklanki jagód
lukier:
  • 1 czubata szklanka cukru pudru
  • 2 czubate łyżki dżemu pomarańczowego
  • odrobina mleka
Wykonanie
ciasto:
  1. Drożdże rozkrusz, dodaj łyżeczkę cukru i mleko - wymieszaj, przykryj miseczkę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20-30 minut.
  2. W dużej misce umieść mąkę (na początek tylko 3 szklanki), jajko, masło, sól i ekstrakt z wanilii (lub cukier waniliowy).
  3. Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
  4. Jeśli ciasto jest zbyt luźne to dodaj resztę mąki (możesz też to zrobić, przy powtórnym zagniataniu ciasta po jego wyrośnięciu).
  5. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  6. Gotowe ciasto wyjmij na blat podsypany mąką i krótko zagnieć, w razie konieczności dodaj trochę mąki.
  7. Rozwałkuj ciasto na prostokątny placek o grubości około 0,5-1 cm.
  8. Posmaruj wierzch masłem, a następnie dżemem pomarańczowym.
  9. Posyp cynamonem i wyłóż jagody.
  10. Zwiń wzdłuż dłuższego boku tworząc roladę.
  11. Ostrym nożem krój plastry o szerokości około 3-4 cm.
  12. Układaj je luźno w przygotowanej foremce o średnicy około 25 cm.
  13. Foremkę ze ślimaczkami przykryj i odstaw na około 30 minut do wyrośnięcia.
  14. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (najlepiej z termoobiegiem) i piecz około 20-30 minut - aż ciasto będzie rumiane.
  15. Ciasto po upieczeniu ostudź.
lukier:
  1. Dżem podgrzej krótko w mikrofalówce lub podgrzej w rondelku.
  2. Do miski wsyp cukier puder, dodaj rozpuszczony dżem i dodaj około łyżkę mleka.
  3. Zamieszaj, jeśli lukier jest zbyt gęsty, to dodaj jeszcze trochę mleka.
  4. Lukrem posmaruj ciasto.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/drozdzowe-slimaczki-z-jagodami/