Sernik malinowy na spodzie brownie
 
 
Autor:
Składniki
spód brownie:
  • 100 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 szklanka cukru
  • 2 duże jajka (rozmiar L)
  • ¼ szklanki mleka
  • 1 szklanka mąki
mus malinowy:
  • 250 g malin (mogą być mrożone)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka wody
masa sernikowa:
  • 750 g twarogu na serniki (użyłam z wiaderka)
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • mus malinowy
masa śmietanowa:
  • 200 g kwaśnej śmietany 12 lub 18%
  • 2-3 łyżki cukru pudru (do smaku)
Wykonanie
spód brownie:
  1. Masło pogrzej w rondelku, dodaj połamaną na kostki czekoladę i zamieszaj do jej rozpuszczenia.
  2. Zdejmij rondelek z kuchenki, dodaj cukier i wymieszaj.
  3. Lekko przestudź masę, a następnie dodaj jajka i krótko zmiksuj, dodaj mąkę i mleko - zmiksuj do połączenia składników.
  4. Przelej ciasto do tortownicy o średnicy 22 cm.
  5. Piecz w 180 stopniach przez 20 minut.
  6. Po upieczeniu lekko ostudź.
mus malinowy (możesz przygotować wcześniej):
  1. Maliny włóż do rondelka, dodaj cukier i wodę - gotuj na małym ogniu aż owoce się rozpadną.
  2. Przetrzyj owoce przez gęste sitko, ziarenka wyrzuć, a powstały mus ostudź.
masa sernikowa:
  1. W dużej misce umieść twaróg, jajka, cukier, mąkę ziemniaczaną i ostudzony mus malinowy - krótko zmiksuj - do połączenia składników.
  2. Wyłóż masę sernikową na spód brownie i piecz w 150 stopniach przez około 60-70 minut (środek sernika może się jeszcze leciutko ruszać).
masa śmietanowa:
  1. Zmieszaj śmietanę z cukrem i wyłóż na sernik na koniec czasu jego pieczenia.
  2. Podpiecz całość przez kolejne 15 minut.
  3. Po upieczeniu sernik ostudź i schłódź w lodówce przez kilka godzin.
  4. Przed podaniem możesz go dodatkowo udekorować frużeliną malinową, konfiturą malinową, albo świeżymi owocami.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/sernik-malinowy-na-spodzie-brownie/