Rogale maślane
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 8
Składniki
  • 500 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 65 g rozpuszczonego masła
  • 200 ml letniego mleka
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • ziarnka maku do posypania
Wykonanie
  1. Drożdże rozkrusz, dodaj łyżeczkę cukru i około połowę mleka, zamieszaj, aby drożdże się rozpuściły i odstaw w ciepłe miejsce.
  2. W dużej misce umieść mąkę, resztę cukru, sól, rozpuszczone masło, jogurt i jajko.
  3. Dodaj rozczyn drożdżowy i resztę mleka, wyrób ciasto.
  4. Jeśli chcesz ciasto przechować przez noc w lodówce, to teraz przykryj miskę folią spożywczą i schowaj ją do lodówki, jeśli chcesz od razu upiec rogale, to miskę przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.
  5. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć, podziel na 8 części.
  6. Każdy kawałek rozwałkuj na kształt trójkąta i zwiń rogale.
  7. Połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na około pół godziny do wyrośnięcia.
  8. Rogale posmaruj odrobiną mleka i posyp makiem.
  9. Piecz na termoobiegu w temperaturze 180 stopni przez około 15-18 minut - aż będą rumiane.
  10. Po upieczeniu odczekaj około 10-15 minut przed ich zjedzeniem :)
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/rogale-maslane/