Ciasto bananowe
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na foremkę keksową o długości około 30 cm
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 11
Składniki
  • 110 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru (ewentualnie można zmniejszyć ilość)
  • 2 roztrzepane widelcem jajka
  • 4 dojrzałe banany rozgniecione widelcem
  • 1 i ¼ szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie
  1. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.
  2. Dodaj rozgniecione banany, wanilię i jajka - zmiksuj.
  3. Dodaj mąkę wymieszaną z sodą/proszkiem do pieczenia i cynamonem.
  4. Krótko zmiksuj.
  5. Przełóż ciasto do długiej foremki (o długości około 30 cm).
  6. Piecz w 180 stopniach przez około 60 minut - do suchego patyczka.
  7. Po upieczeniu przestudź.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 265 Tłuszcze: 10g Węglowodany: 42g Błonnik: 1,2g Białka: 3,5g
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/ciasto-bananowe-wilgotne/