Jagodzianki i malinianki :)
 
 
Autor:
Składniki
ciasto:
  • 25 g świeżych drożdży
  • około 200 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru - do drożdży
  • 3-4 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 60 g rozpuszczonego masła
  • 3 łyżki cukru
  • 130 g twarogu półtłustego (zmielonego lub ugniecionego widelcem)
nadzienie:
  • około 400 g owoców
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
lukier:
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • kilka łyżek wody
Wykonanie
ciasto:
  1. Drożdże rozkrusz, dodaj łyżeczkę cukru i połowę mleka - wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce.
  2. W dużej misce umieść 3 szklanki mąki, jajka, rozpuszczone masło, twaróg i cukier.
  3. Dodaj rozczyn drożdżowy.
  4. Zacznij wyrabiać ciasto - w razie potrzeby dodaj resztę mleka, albo dosyp mąki (ja dałam dużo mąki, bo ciasto było rzadkie) - ciasto musi być dość gęste, tak aby dało się go formować w rękach.
  5. Gotowe ciasto przykryj i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
  6. Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat obsypany mąką i krótko zagnieć.
  7. Podziel na około 10 części (będą spore bułeczki), albo na kilkanaście jeśli wolisz mniejsze bułeczki.
  8. Każdy kawałek mocno rozpłaszcz dłońmi, na środek nałóż owoce wymieszane z cukrem i mąką i dokładnie zlep ciasto.
  9. Bułeczki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  10. Gotowe bułeczki przykryj ściereczką i odstaw do napuszenia na około 20-30 minut.
  11. Piekarnik nagrzej do 170 stopni i piecz bułeczki przez około 20-25 minut - aż będą rumiane.
  12. Po ostudzeniu posmaruj bułeczki lukrem (wodę do cukru dodawaj stopniowo, aż uzyskasz zadawalającą konsystencję).
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/jagodzianki-i-malinianki/