Ciasto z masłem orzechowym i czekoladą
 
 
Autor:
Składniki
  • 420 g mąki
  • 400 g cukru trzcinowego
  • 230 g kremowego masła orzechowego
  • 110 g miękkiego masła
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 250 ml mleka
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 jajka
  • 1 szklanka czekoladowych kropelek lub rozdrobnionej deserowej czekolady
Wykonanie
  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Zmiksuj masło, masło orzechowe, mąkę i cukier na kruszonkę (możesz rozpuścić masło i masło orzechowe w mikrofalówce, to łatwiej się połączą z suchymi składnikami).
  3. Odłóż szklankę masy na później. Do pozostałej masy maślanej dodaj proszek do pieczenia i sodę i zmiksuj razem.
  4. Dodaj mleko i wanilię, a następnie dodawaj po jednym jajku miksując dokładnie. Wsyp czekoladę i delikatnie wymieszaj.
  5. Gotowe ciasto przełóż do wysmarowanej lub wyłożonej papierem blachy.
  6. Na wierzch wyłóż odłożoną wcześniej kruszonkę (możesz do niej dodać rozdrobnione orzeszki ziemne - ja użyłam słonych).
  7. Piecz około 35-40 minut – do suchego patyczka.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/ciasto-z-maslem-orzechowym-i-czekolada/