Deser limonkowo-cytrynowy
 
 
Autor:
Ilość: 4 porcje
Składniki
  • 4 ulubione ciasteczka - herbatniki, kakowe, migdałowe itp. - takie, aby nadawały się do kruszenia
  • około 30 g (2 łyżki) rozpuszczonego masła
  • 250 g serka mascarpone
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • sok z połowy cytryny i całej limonki (jeśli nie lubicie kwaskowatego smaku, wtedy sok z połowy limonki)
Wykonanie
  1. Ciastka włóż do grubego woreczka i rozgnieć uderzając w nie wałkiem (dzieci to pokochają :)).
  2. Do pokruszonych ciasteczek dodaj roztopione masło i wymieszaj (jeśli trzeba, dodaj więcej masła).
  3. Masę włóż do pucharków i lekko ugnieć.
  4. Mascarpone wymieszaj widelcem lub łyżką z cukrem pudrem i sokiem.
  5. Nałóż na ciasteczka.
  6. Gotowy deser schłódź w lodówce.
  7. Możesz podać z ulubionymi owocami :)
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/deser-limonkowo-cytrynowy/