Twarogowe racuszki
 
 
Autor:
Składniki
  • pół kilograma mąki
  • 20o g twarogu (może być taki mielony na serniki)
  • 1,5 szklanki ciepłego mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej albo innego aromatu
  • dodatkowo: rodzynki, skórka pomarańczowa, orzechy
Wykonanie
  1. Najpierw przygotuj drożdże - rozkrusz je do dużej miski i zasyp cukrem, lekko rozmieszaj, dolej pół szklanki ciepłego mleka, zamieszaj, przykryj i odstaw na chwilę do wyrośnięcia.
  2. W dużej misce przygotuj wszystkie pozostałe składniki. Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto - ja to robię mikserem.
  3. Gdy ciasto będzie już gładkie i sprężyste odstaw je pod przykryciem do wyrośnięcia - około 30-60 minut (zależy jak jest ciepło w mieszkaniu).
  4. Po wyrośnieciu ciasta można smażyć racuszki.
  5. Rozgrzej olej na patelni. Dużą łyżką nakładaj ciasto na tłuszcz, w trakcie smażenia kilkakrotnie przewracaj racuchy, aby się nie przypaliły.
  6. Sprawdź wykałaczką, czy są gotowe - wbij w racucha, jeśli patyczek jest czysty, placek jest gotowy. Usmażone placuszki odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku, a potem posyp cukrem pudrem lub posmaruj dżemem i zjedz :)
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/twarogowe-racuszki/