Paszteciki z ciasta filo
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na dużą ilość pasztecików.
Autor:
Typ przepisu: Obiad
Ilość: 10
Składniki
ciasto:
  • 500 g maki pszennej typ 500 - 250ml ciepłej wody
  • łyżeczka soli
  • 1 duże jajko
  • około kostki rozpuszczonego masła (do posmarowania ciasta)
farsz:
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku lub około 3 ząbki świeżego czosnku wyciśniętego przez praskę
  • dodatkowo - bazylia, oregano do smaku
Wykonanie
  1. Mąkę wysypujemy na stolnicę robiąc w niej dołek do którego wbijamy jajko, wsypujemy łyżeczkę soli i dolewamy wodę i . mieszamy wszystko razem do uzyskania jednolitej, trochę klejącej masy.
  2. Nie podsypujcie za dużo mąki bo ciasto będzie twarde i mało elastyczne. Oczywiście można wszystko przygotować w mikserze co nam zaoszczędzi sporo czasu :)
  3. Tak przygotowane ciasto dzielimy na kulki po ok 50-60 gram.
  4. Pozostawiamy je pod przykryciem aby nie wyschły na 15-20 minut aby ciasto odpoczęło.
  5. Przygotuj farsz przez zmieszanie mięsa z przyprawami i jajkiem.
  6. Każdy kawałek ciasta rozwałkuj cieniutko w placek wielkości naleśnika, posmaruj roztopionym maslem, nałóż na niego trochę farszu i zwiń.
  7. Gotowe paszteciki układaj na blaszce.
  8. Piecz w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut - aż się ładnie zrumienią.
  9. Podawaj na ciepło.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/paszteciki-z-ciasta-filo/