Sernik pomarańczowy fit
 
 
Autor:
Składniki
spód z płatków owsianych:
  • 1 szklanka płatków owsianych (mniej więcej połowę z nich lekko zmiksuj, aby się rozdrobniła)
  • ⅓ szklanki wody
  • czubata łyżka miodu
  • 30 g masła
  • pół łyżeczki cynamonu
sernik:
  • 600 g twarogu sernikowego (użyłam Piątnicę)
  • ¾ szklanki cukru (można dać trochę mniej)
  • ¾ szklanki gęstego jogurtu (użyłam grecki)
  • skórka starta z jednej dużej pomarańczy
  • sok z połowy dużej pomarańczy
  • 4 duże jajka (użyłam L)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wykonanie
spód:
  1. Płatki włóż do rondelka, wlej wodę, dodaj masło, miód i cynamon - krótko podgotuj.
  2. Płatki lekko ostudź, a następnie wyłóż nimi dno tortownicy o średnicy 22 cm.
  3. Podpiecz spód przez 10 minut w 180 stopniach, a po upieczeniu lekko ostudź.
sernik:
  1. Wszystkie składniki umieść w misie miksera i krótko zmiksuj - do połączenia składników.
  2. Wyłóż masę na podpieczony spód.
  3. Obniż temperaturę piekarnika do 150 stopni i piecz ciasto przez około 70 minut, po upieczeniu wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw sernik do wystudzenia.
  4. Schłódź sernik przez kilka godzin lub przez noc w lodówce.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/sernik-pomaranczowy-fit/