Szarlotka z budyniem
 
 
Autor:
Składniki
kruche ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 200 g twarogu na serniki (może też być serek naturalny taki na kanapki)
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
budyń:
  • 1 litra mleka
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe (na pół litra mleka każdy)
  • cukier - tyle ile podano na opakowaniu budyniu
  • 2 łyżki masła
dodatkowo:
  • 1,5 kg jabłek
  • sok z połowy cytryny (zapobiegnie ciemnieniu jabłek)
  • pół szklanki wody
  • cukier do smaku
  • 0,5-1 łyżeczki mielonego cynamonu
Wykonanie
ciasto:
  1. Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieć, zawiń w folię i schłódź w lodówce (możesz je przygotować wcześniej).
  2. Mniej więcej ⅔ ciasta rozwałkuj na wielkość foremki (użyłam taką 19/33 cm), albo zetrzyj na tarce i wylep ciastem foremkę.
budyń:
  1. Odlej około 250 ml mleka, a resztę zacznij gotować razem z cukrem i masłem.
  2. Do odlanego mleka dodaj proszek budyniowy - dokładnie wymieszaj.
  3. Wlej mieszaninę do ciepłego, ale jeszcze nie gotującego się mleka i wymieszaj dokładnie - mieszaj aż budyń zgęstnieje.
  4. Odstaw garnek do lekkiego wystudzenia.
jabłka:
  1. Jabłka obierz, przekrój na ćwiartki i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Włóż je do garnka o grubym dnie, dodaj wodę, sok z cytryny i trochę cukru.
  3. Podgotuj jabłka do momentu gdy lekko zmiękną i zaczną się rozpadać.
  4. Wyłącz gaz, jeśli trzeba to dodaj trochę cukru i cynamon - wymieszaj i odstaw do przestudzenia.
wykończenie:
  1. Wierzch spodu posyp lekko mąką ziemniaczaną (będzie wchłaniać nadmiar soku z jabłek), wyłóż jabłka, na ich wierzch wyłóż budyń, a na koniec zetrzyj odłożoną część ciasta.
  2. Piecz w 180 stopniach przez około 60 minut.
  3. Po upieczeniu ostudź.
Notatki
Ps. Możecie dla pewności najpierw podpiec spód przez 10 minut w 200 stopniach, potem obniżyć temperaturę do 180 stopni, nałożyć jabłka, budyń i ciasto na wierzch i piec dalej wg przepisu.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/szarlotka-z-budyniem/