Czekoladowe ciasto z gruszkami
 
 
Autor:
Składniki
ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego lub ekstraktu
  • 3 łyżki kakao
  • ¾ szklanki mleka
  • 1 jajko
  • ¼ szklanki oleju
  • około 3 gruszki - mogą być przekrojone wzdłuż na pół
sos czekoladowy:
  • 50 g gorzkiej lub deserowej czekolady
  • 25 g masła (mniej więcej łyżka)
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 1-2 łyżki cukru pudru (do smaku)
Wykonanie
  1. Zmieszaj razem suche składniki, a w drugiej misce mokre składniki.
  2. Dodaj mokre składniki do suchych i krótko zmieszaj - tylko do połączenia składników (można zrobić to łyżką).
  3. Przelej ciasto do przygotowanej foremki keksowej.
  4. W ciasto włóż gruszki tak aby stały.
  5. Piecz w 180 stopniach przez około 50 minut - do suchego patyczka (szczególnie trzeba sprawdzać stopień upieczenia w pobliżu owoców).
  6. Po upieczeniu ostudzić, posypać cukrem pudrem, lub polać sosem czekoladowym.
sos:
  1. Śmietankę podgrzej razem z masłem i cukrem, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj, aż czekolada się rozpuści, a sos zrobi się gładki.
Recipe by Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia at https://wypiekibeaty.com.pl/czekoladowe-ciasto-z-gruszkami/
WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux