Jabłkowe róże
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 10
Składniki
  • porcja gotowego ciasta francuskiego (miałam takie o wadze 275 g) - jeśli macie mrożone, to trzeba go wcześniej rozmrozić
  • około 2 nieduże jabłka (najlepiej z czerwoną skórką)
  • sok z połowy cytryny
  • opcjonalnie - dżem morelowy, cukier trzcinowy, cynamon
Wykonanie
  1. Jabłka przekrój na pół, usuń gniazdo nasienne, a następnie pokrój jabłka w cieniutkie plasterki (maksymalnie 2 mm).
  2. Włóż jabłka do miski, zalej wodą, dodaj sok z cytryny.
  3. Miskę z wodą wstaw do mikrofalówki i grzej przez około 3-4 minuty - jabłka muszą zmięknąć, ale nie mogą się rozpadać.
  4. Ciasto francuskie rozwałkuj lekko na blacie obsypanym mąką.
  5. Pokrój je na około 10 pasków o szerokości około 4 cm każdy.
  6. wierzch paska posmaruj dżemem morelowym, albo posyp cukrem trzcinowym i cynamonem.
  7. Ułóż plasterki jabłka wzdłuż długiego boku paska tak, aby jabłka zachodziły na siebie (jabłka powinny sięgać maksymalnie do środka paska).
  8. Złóż pasek na pół tak aby pozostała część ciasta zakryła kawałek jabłek.
  9. Ostrożnie zwiń ciasto z jabłkami w rulonik (jabłka mogą trochę popękać, ale się tym nie przejmuj).
  10. Ułóż różę w przygotowanej foremce (ja swoją blaszkę na babeczki wysmarowałam masłem, a następnie wysypałam cukrem trzcinowym - chciałam, aby ciasto z wierzchu się skarmelizowało) - możecie upiec róże w foremkach silikonowych, wtedy nie musicie ich specjalnie przygotowywać.
  11. Róże pieczcie w 180 stopniach przez około 40-45 minut.
  12. Jeśli podobnie jak ja wysypaliście foremki cukrem, wtedy jeszcze gorące, świeżo upieczone róże wyjmijcie z foremki i ułóżcie na kracie (gdyby wystygły one w foremkach, by się do nich zupełnie przykleiły).
  13. Ostudzone róże posyp cukrem pudrem.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/jablkowe-roze/