Babka ziemniaczana
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Do upieczenia w dużej formie, albo w formach keksowych
Autor:
Typ przepisu: Danie obiadowe
Ilość: 10
Składniki
  • 2 kg ziemniaków
  • 2 średnie cebule
  • 2 jajka
  • około 200 g wędzonego boczku
  • około 200 g kiełbasy
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej
  • pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku, lub 2-3 rozgniecione ząbki
Wykonanie
  1. Ziemniaki obierz, a następnie zetrzyj je i cebulę na drobnej tarce (tak jak na placki ziemniaczane).
  2. Boczek i kiełbasę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni.
  3. Ze startych ziemniaków odlej wytworzoną wodę (ja przechylam miskę z ziemniakami zakrywając ją pokrywką i odlewam podobnie jak gotowane ziemniaki - jeśli wody będzie za dużo, to babka może się nie udać, albo trzeba będzie dodać więcej mąki).
  4. Dodaj do masy ziemniaczanej mąkę, jajka i przyprawy - wymieszaj.
  5. Dodaj podsmażony boczek i kiełbasę - wymieszaj.
  6. Przełóż babkę do dwóch foremek keksowych o długości około 21 cm, albo do blaszki o wymiarach około 22/22 cm.
  7. Piecz w 200 stopniach przez około 50-60 minut.
  8. Podawaj na ciepło ze śmietaną lub jogurtem naturalnym.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 96 Tłuszcze: 3g Węglowodany: 14g Błonnik: 1,1g Białka: 4,5g
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/babka-ziemniaczana/