Mississippi mud cake
 
 
Autor:
Składniki
spód z ciasteczek:
  • około 450 g ciasteczek w typie oreo
  • 80 g masła
ciasto czekoladowe:
  • 55 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • ¼ szklanki gorącej wody - do kawy
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 6 dużych jajek (żółtka i białka oddzielnie)
  • 1 szklanka cukru
pudding czekoladowy:
  • ¾ szklanki cukru
  • pół szklanki gorzkiego kakao
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
  • ¼ łyżeczki soli
  • 4 duże żółtka
  • 2,5 szklanki mleka
  • 40 g masła
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 100 g gorzkiej czekolady
bita śmietana:
  • 250 ml śmietany kremówki (użyłam 30 %)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 125 g serka mascarpone (opcjonalnie)
Wykonanie
spód:
  1. Ciasteczka zmiksuj blenderem, dodaj rozpuszczone masło i dokładnie wymieszaj.
  2. Ciasteczkami wyklej dno i boki tortownicy o średnicy około 24 cm (boki wylep wysokie).
  3. Schłódź spód przez około 10 minut w lodówce, a w tym czasie rozgrzej piekarnik do 150 stopni.
  4. Popiecz spód przez około 10 minut, a następnie ostudź.
  5. Temperaturę zwiększ do 160 stopni.
ciasto czekoladowe:
  1. Kawę rozpuszczalną zalej gorącą wodą, dodaj sól i wanilię, odstaw do wystudzenia.
  2. Rozpuść masło i czekoladę w kąpieli wodnej - ostaw do przestudzenia.
  3. Zmiksuj żółtka z połową cukru - żółtka mają zrobić się blade i puszyste.
  4. Dodaj przestudzoną czekoladę i krótko zmiksuj, dodaj kawę i zmiksuj.
  5. W drugiej misce zmiksuj białka, do ubitych dodaj po trochu pozostały cukier i miksuj, aż białka będą białe, gęste i lśniące.
  6. Dodaj porcjami biało do masy czekoladowej, delikatnie mieszaj.
  7. Przełóż masę na podpieczony spód.
  8. Piecz przez około 40-45 minut - ciasto na środku może wydawać się niedopieczone, ale tak ma być.
  9. Ciasto ostudź, a następnie schłódź w lodówce przez noc.
pudding czekoladowy:
  1. Zmieszaj razem cukier, kakao, mąkę ziemniaczaną i sól, dodaj trochę mleka i żółtka i dokładnie wymieszaj.
  2. Pozostałe mleko zagotuj, zanim mleko zacznie wrzeć wlej do niego mieszaninę i energicznie mieszaj, aż zrobi się budyń.
  3. Czekoladę połam na kawałki rozpuść w kąpieli wodnej w masłem.
  4. Rozpuszczoną czekoladę dodaj do gorącego budyniu i dokładnie wymieszaj.
  5. Odczekaj 15 minut, a następnie przykryj wierzch budyniu kawałkiem folii spożywczej.
  6. Schłódź przez noc w lodówce.
wykończenie:
  1. Po schłodzeniu nałóż pudding na czekoladowe ciasto.
  2. Zimną śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodaj cukier puder i serek mascarpone (jeśli chcesz).
  3. Ubitą śmietanę wyłóż na wierzch ciasta.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/mississippi-mud-cake/