Tarteletki tatin ze śliwkami
 
 
Autor:
Ilość: 4 porcje
Składniki
  • dwa prostokątne płaty ciasta francuskiego - o wielkości około 11/21cm
  • 6-8 śliwek
  • 30 g brązowego cukru
  • 20 ml wody
  • 30 ml soku z cytryny (ja dałam sok wyciśnięty z połowy cytryny)
  • ½ laski wanilii
  • 40 g kruchych ciasteczek (mniej więcej jedno na porcję)
  • 10 g pestek dyni
  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania
Wykonanie
  1. Ciasto francuskie rozmróź.
  2. Do garnuszka wlej wodę, sok z cytryny, włóż nasionka z laski wanilii oraz cukier. Gotuj, aż sos zgęstnieje i zrobi się karmel.
  3. Gotowy karmel wlej do przygotowanych foremek (ja boki kokilek posmarowałam masłem).
  4. Śliwki przekrój na połowy i ułóż przekrojoną stroną do dołu (mi się zmieściły po dwie śliwki na jedną foremkę).
  5. Ciasteczka rozdrobnij razem z pestkami dyni i posyp śliwki - szczególnie trzeba wypełnić szczeliny między śliwkami.
  6. Z ciasta francuskiego wykrój cztery koła o średnicy odpowiadającej foremkom. Ciasto ułóż na śliwkach i wsuń go na boki. Ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem i natnij nożem w kilku miejscach.
  7. Pozostałe ciasto francuskie możesz ponownie zagnieść, rozwałkować i wyciąć z niego małe ciasteczka. Je też posmaruj jajkiem i posyp obficie cukrem (ja użyłam cukru cynamonowego).
  8. Tarty piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut - jeśli będa ci się wydawać za blade, to potrzymaj chwilę dłużej.
  9. Po upieczeniu wyjmij na kratkę, odstaw na około 15 minut do przestudzenia, a następnie obkrój nożem dookoła, przyłóż od spodu talerzyk i energicznym ruchem przełóż tarteletkę na talerzyk. Jeszcze ciepłą podaj z lodami :)
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/tarteletki-tatin-ze-sliwkami/