Budyń waniliowy z czekoladą
 
 
Autor:
Składniki
  • 500 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru (może być aromatyzowany wanilią)
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego (lub ziarenka wyciągnięte z połowy laski wanilii)
  • 1 czubata łyżka masła
  • 60 g dobrej białej czekolady
Wykonanie
  1. Zagotuj mniej więcej ¾ mleka - część pozostaw (jeśli używasz laskę wanilii to zagotuj ją razem z mlekiem, a gdy zmięknie, to wyjmij z niej nasionka i dodaj do mleka).
  2. W miseczce zmieszaj razem cukier, ekstrakt waniliowy, mąkę i żółtka, dodaj odlane mleko i dokładnie wszystko razem wymieszaj.
  3. Dodaj mieszankę do gotującego się mleka i energicznie wymieszaj aby budyń się nie przypalił i nie zrobiły się grudki.
  4. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę razem z masłem.
  5. Dodaj czekoladę do gorącego budyniu i dokładnie wymieszaj.
  6. Przełóż budyń do przygotowanych miseczek.
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/budyn-waniliowy-z-czekolada/