Maślankowe pancakes
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na mniej więcej dwie, trzy porcje.
Autor:
Typ przepisu: Placki
Ilość: 14
Składniki
  • 1 szklanka mąki
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 jajko
  • 1 i ⅛ szklanki maślanki
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • 2 łyżki brązowego cukru
Wykonanie
  1. W jednej misce wymieszaj wszystkie suche składniki, a w drugiej wszystkie mokre.
  2. Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj łyżką, albo trzepaczką. Ciasto będzie gęste.
  3. Rozgrzej dużą patelnię, albo jak ja - dwie małe - nakładaj ciasto na patelnię i smaż z obu stron na małym ogniu (ja po nałożeniu przykrywałam patelnię przykrywką i przewracałam pancakesy, gdy ciasto z wierzchu było już prawie ścięte).
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 sztuka Kalorie: 64 Tłuszcze: 1,6 g Węglowodany: 10 g Błonnik: 0,2 g Białka: 2,4 g
Recipe by Blog kulinarny Wypieki Beaty at https://wypiekibeaty.com.pl/maslankowe-pancakes/